Northiella narethae - Naretha-blåmaskeparakit

Forrest til venstre en voksen hun; bagerst til højre en voksen han. Foto: Kiah Gearing

Reklame:

Naretha-blåmaskeparakit – Northiella narethae (White, HL, 1921) – er en lille Australsk parakit. Den er mindre end den mere kendte Blåmaskeparakit (Northiella haematogasterr). Antallet af vilde fugle har desværre været for nedadgående pga. fangst. Blåmaskeparakit er relativ almindelig blandt opdrættere, dog ikke så almindelig i Danmark.

Naretha-blåmaskeparakit blev først opdaget i 1921 i Central Australien. Den blev oprindeligt inkluderet i Psephotus slægten men i 1994 blev Blåmaskeparakitterne flyttet til den nye Northiella slægt; the Naretha-blåmaskeparakit blev klassificeret som Northiella haematogaster naretha da man betragtede den som en underart til Blåmaskeparakit (Northiella haematogasterr). Nyere videnskabelige undersøgelser viste dog i 2015 at der var tale om en selvstændig art og Naretha-blåmaskeparakit er derfor nu klassificeret som Northiella narethae.

De kan blive mere end 15 år gamle.

Størrelse: ca. 26 cm

Beskrivelse

Kroppen er grå og olivengrøn. Panden og området rundt om øjnene er blå; det blå område går over i en mørkere blå/lilla farve på kinderne. Maven og lårene er gule. Underhale dækfjer er røde; orange-rød vingebue. Lysegrå næb.

Hunne har en lidt lysere gul farve på maven og de røde farver er mere dæmpede.

Ungfugle minder om den voksne hun men farverne er mere dæmpede og næbbet er gulligt.

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittaculidae
  • Slægt: Northiella

Synonymer

  • Dansk: Naretha-blåmaskeparakit
  • Engelsk: Naretha Bluebonnet, Little Bluebonnet, Bluebonnet (Naretha)
  • Fransk: Perruche à bonnet bleu (de Naretha), Perruche de Nareth, Perruche de Naretha, Perruche petite
  • Tysk: Narethasittich
  • Portugisisk: Periquito-de-naretha
  • Spansk: Perico Naretha
  • Videnskabeligt: Northiella narethae, Northiella haematogaster naretha, Psephotus narethae

Voksen hun

Forrest til venstre en voksen hun; til højre en han

Levested

Naretha-blåmaskeparakit lever i det sydøstlige Western Australia og sydvestlige South Australia – illustreret med rødt på kortet til højre

De lever i tørre skovområder med forskellige akacie træeri; de lever ikke fast i samme område men flytter område alt efter regnsæsonen. 

De ses typisk enten parvis eller i små flokke på op til 20 fugle.

Underarter

Ingen.

Føde

Vilde fugle lever primært af små frø, frugt, bær, blomster, insekter og larver.

I fangenskab bør kosten være baseret på pellets f.eks. ZuPreem samt en smule frø mix af god kvalitet. Hertil frugt og grøntsager.

Opdræt

Naretha-blåmaskeparakit kan være aggressiv overfor andre fugle så det anbefales at man kun holde ret par i volieren og har dobbelt tråd imellem nabo volierer.

Fuglene elsker at bade og er også vilde med at støvbade eller grave i sandet eller jorden i bunden af volieren. Sørg også for at give dem fuglesikre grene som de kan gnave i.

Ynglepar knytter et meget stærkt bånd. Det anbefales at sætte et stort antal unge fugle i en stor voliere og selv lade dem udvælge deres partner, da det giver størst chance for succes med opdræt. Så snart de har knyttet par flyttes de over i deres egen voliere. Hunnen skal være mindst 12 måneder før man starter med at yngle, da det vil give bedst resultat i det lange løb. 

Ynglesæson i Australien er fra midten af juli til december. I naturen bygger de rede i huller i jern-træer (engelsk: “she-oak”, latinsk: Casuarinaceae).

Redekassen skal være en vertikal eller skrå kasse med målene 18 x 18 x 60cm Indgangshullet skal være lille – ca. på størrelse med en golfbold – for at forhindre hannen i at kravle ind i redekassen.

Kuldet indeholder normalt 5-6 æg, som udruges i løbet af 19-24 dage; ungerne er flyvefærdige 4-5 uger efter klækning.

Så snart ungfuglene ikke er afhængige af forældrene, bør de flyttes til en separat voliere for at undgå aggresion fra forældrene.

Fotokreditering

All photos on this page are Copyright © by Kiah Gearing

Yderligere information

Reklame:

Bemærk farven på næbbet på denne ungfugl.


Reklame: