Pionus chalcopterus – Bronzevinget Pionus

Engelsk: Bronze-winged Parrot

Beskrivelse

En kort halet papegøje på ca. 28 cm

Hovedsagelig mørk violetblå farve med hvidlig plet under næbbet. Ryggen er mørk bronzegrøn. Bryst og bug er mørkegrøn med med violetblå kant. Vingerne er mørkeblå med lysere blå underside. Hovedet er mørk blå-grøn. Halefjer er mørkeblå med røde underhale dækfjer under.

Næbbet er lysegul hornfarvet.

Hos voksne er der en ring med lyserød nøgen hud omkring øjnene - på ungfugle er ringen hvid og undersiden er brunlig.

Levested

Lever i tropiske og subtropiske skove samt tilstødende områder med høje træer i det nordvestlige Sydamerika.

Er observeret i det vestlige Venezuela, vestlige og centrale Colombia, vestlige Ecuador og nordvestlige Peru.

Ses typisk i små grupper på op til 10 fugle

Opdræt

Bygger rede i hule træer. Der lægges normalt 3-4 hvide æg i et kuld. Hunnen udruger æggene i ca. 26 dage. Ungerne forlader reden ca. 70 dage efter klækning.

1,0 han
Foto: Bjarne Raabjerg

0,1 hun
Foto: Bjarne Raabjerg

Foto: Bjarne Raabjerg