Psephotus haematonotus - Sangparakit

SangparakitPsephotus haematonotus (Gould, 1838) – er en af de mest almindelige parakitter i Danmark. Den er meget nem at få til at yngle, og er en god begynderfugl. Fløjter meget – deraf navnet.

Den er normalt fredelig overfor andre arter, men der er dog set eksempler på aggresivitet. Ligeledes kan der nemt opstå stridigheder mellem artsfæller. Man bør derfor være varsom med at sætte sangparakitter sammen med andre.

Sangparakitter er meget hårdføre – kan holdes ude året rundt, blot der er adgang til et opvarmet rum i den kolde tid.

De elsker at gnave så giv dem rigeligt med fuglesikre gnavegrene og legetøj.

De bliver typisk ca. 15 år gamle.

Sangparakit er opført på CITES Appendix II og EU Annex B.
Den er klassificeret som ‘Ikke Truet’ (Least Concern) af IUCN Red List.

Beskrivelse

Hannen har grøn fjerdragt med en karakteristisk rød plet på nederste del af ryggen. Bugen er gul, vingerne blågrønne med gul vingeplet, halen blågrøn foroven men med hvide underfjer. Gråt næb, mørkebrun iris, grå ben.

Hunnen har gråbrun fjerdragt med grønt skær. Kind og overgump olivengrønne.

Længde: ca. 27 cm
Vægt: ca. 55-85 g

Levested

Tørre områder i det sydlige Australien.

Underarter

Der findes to underarter:

 • Psephotus haematonotus haematonotus (Gould, 1838) : Lever i et område fra det sydøstlige South Australia til sydøstlige Queensland og sydlige Victoria. Nominatform; udseende som beskrevet herover. 
 • Psephotus haematonotus caeruleus (Condon, 1941) : Lever i et område fra det nordøstlige South Australia og sydvestlige Queensland. Udseende adskiller sig fra haematonotus ved at hannen generelt har en blegere grøn fjerdragt med mere blåligt skær og orange/rød plet på nederste del af ryggen. Hunnen har gråbrun hoved og overside samt hvid mave.

Føde

Kosten bør baseres på pellets suppleret med frømix: hirse, kanariefrø, havre, hvede samt lidt solsikke – de må ikke få for meget solsikke, da de så kan blive for fede. Desuden forskellig frugt og grønt.

Opdræt

Nemme at holde og meget villige til at yngle blot de får en redekasse og blødt træ. Ungerne bør tages væk, så snart de selv kan spise, da hannen ellers kan blive aggresiv overfor dem.

Redekassen bør være ca. 15 x 15 x 40 cm (vertikal kasse).

Der lægges normalt 4-6 æg, som udruges i løbet af ca. 19 dage; ungerne er flyvefærdige 4-5 uger efter klækning. Fuglene lægger gerne æg flere gange om året. 

Reklame:

Taxonomi

 • Orden: Psittaciformes
 • Familie: Psittaculidae
 • Slægt: Psephotus

Synonymer

 • Dansk: Sangparakit
 • Engelsk: Red-rumped Parrott, Red-backed Parrot, Grass Parrot
 • Fransk: Perruche à croupion rouge
 • Tysk: Singsittich
 • Portugisisk: Periquito-dorso-vermelho
 • Spansk: Perico Dorsirrojo
 • Videnskabeligt: Psephotus haematonotus

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Psephotus haematonotus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685139A93060184.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685139A93060184.en
Accessed on 20 May 2023


Reklame: