Pyrrhura melanura - Sorthalet Conure

Sorthalet ConurePyrrhura melanura (Spix, 1824) – er en lille sydamerikansk parakit med overvejende grøn farve. Conurer er meget dygtige og hurtige flyvere, så de vil sætte pris på en rummelig voliere. En nem voliere fugl.

Arten indføres kun sjældent i Danmark. 

Ses ofte i grupper på 6-12 individer; de holder primært til i toppen af trækronerne men kommer ned til de lavere grene for at spise.

Som tamfugl er levetiden typisk 15-25 år.

Beskrivelse

Fjerdragten er grøn med rødbrunt pandebånd. Undervingedækfjerene er grønne, yuderste håndsvingfjer er grå med grøn kant på yderfanen. Hånddækfjerene er røde og har gule spidser, hvor den gule farve tiltager på de inderste fjer. Halen er rødbrun med grøn basis. Undersiden er grålig. Issen er brun med grønne kanter. Øredækfjer og kinder er grønne. Nakke, strube samt forreste del af brystet er kantet med et skælagtigt gråbrunt tværbånd. Næbbet er gråt, iris mørkebrun, benene grå.

Begge køn har samme farver.

Længde: ca. 24 cm.
Vægt: ca. 83 – 85 gram

Levested

Sydamerika

Udbredt i Columbia bortset fra Santa Marta området. Desuden i det sydlige Venezuela til Negrofloden, Amazonfloden samt videre gennem Ecuador til det nordøstlige Peru.

Underarter

Der findes fem underarter:

  • Pyrrhura melanura melanura (Spix, 1824) :
    Primære dækfjer er røde med orange/gul spids.
    Lever i et stort område fra det sydøstlige Colombia og sydlige Venezuela til østlige Ecuador, nordøstlige Peru og nordvestlige Brasilien.
  • Pyrrhura melanura berlepschi (Salvadori, 1891) :
    Ligner souancei men brystet er mørkebrun med et bredere mønster af grå/hvid – hos nogle fugle næsten hvidt; kinderne er lysere grøn med oliven skær; maven mere ensartet rødbrun.
    Lever i det sydøstlige Ecuador samt nordlige Peru.
  • Pyrrhura melanura chapmani (Bond, J & Meyer de Schauensee, 1940) :
    Ligner souancei men er større; bryst og nakke er næsten helt brun med brede hvide striber og mørkere brun; issen og nakken er brun uden grøn kant på fjerene; rød på mellem dækfjer; primære dækfjer skiftevis rød og grøn; mere udpræget rødbrun markering på maven; halen er smal grøn mod basen.
    Lever i Andes bjergene i det sydlige Colombia.
  • Pyrrhura melanura pacifica (Chapman, 1915) :
    Ligner melanura men med lyserødt skær på brystet og kortere hale; desuden er skælmønsteret gråt istedet for hvidt.
    Lever i det sydvestlige Colombia og nordvestlige Ecuador.
    Ifølge nogle kilder er det foreslået at ophøje denne underart til en selvstændig art: Pyrrhura pacifica
  • Pyrrhura melanura souancei (Verreaux, J, 1858)Blodvinge Conure :
    Samme udseende som melanura men med mørkebrun skær på brystet mere udbredt grå/hvid markering; maven har et rødbrunt skær som hos visse fugle ligner en falmet plet; ; de røde dækfjer mangler den orange/gule spids; rød vingebue; halen er mere grøn mod basen.
    Lever i det syd-centrale Colombia og øst-centrale Ecuador.

Føde

Vilde fugle spiser primært forskellige frugt men spiser også forskellige frø og er også set spise bark.

Også hos tamfugle bør frugt udgøre en væsentlig del af kosten. Giv f.eks. æble, pære, granatæble, mango, banan. Giv også grøntsager som f.eks. gulerødder, grønne bønner, ærter, majs, salat,

Derudover pellets som f.eks. ZuPreem samt en smule frø af god kvalitet.

Opdræt

Bør holdes i en stor voliere da de er meget dygtige flyvere. Volieren bør have forskellige fuglesikre planter/buske samt gnavegrene og legetøj. De elsker at bade og vil sætte pris på en lav vandskål de kan bade i eller at blive overbruset.

Yngletid er april til juni.

Som redekasse anvendes en vertikal kasse med målene 20 x 20 x 70 cm.

Der lægges 4-5 æg, som udruges i løbet af ca. 23 dage; ungerne er flyvefærdige efter 7 uger.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Pyrrhura

Synonymer

  • Dansk: Sorthalet Conure, Blodvinge Conure
  • Engelsk: Maroon-tailed Parakeet, Maroon-tailed Conure, Magdalena Parakeet
  • Fransk: Conure de Souancé, , Perriche de Souancé, Perruche de Souancé
  • Tysk: Braunschwanzsittich
  • Portugisisk: Tiriba-fura-mata
  • Spansk: Perico de Cola Negra, Cotorra Colinegra, Periquito Colirrojo
  • Videnskabeligt: Pyrrhura melanura

IUCN Red List

BirdLife International 2019. Pyrrhura melanura. The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T155070695A155072070.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2019-3.RLTS.T155070695A155072070.en
Accessed on 12 March 2022

Pyrrhura melanura souancei


Reklame: