Pyrrhura molinae - Grønkindet Conure

Underart: Pyrrhura molinae hypoxanthaGul-sidet Conure

Grønkindet ConurePyrrhura molinae (Massena & Souancé, 1854) – er en lille overvejende grøn sydamerikansk parakit, bemærk dog at de fleste fotos på denne side er af underarten Pyrrhura molinae hypoxantha, som har gult bryst og sider samt rød mave.

Udenfor yngletiden er de meget selskabelige og ses ofte i flokke på 10-20 fugle eller mere. De spiser i trætoppen.

Ligesom de øvrige conurer er den meget ynglevillig i fangenskab og er derfor forholdsvis almindelig blandt opdrættere.

Importeret til Danmark første gang i starten af 1980’erne. 

Forventet levetid er 10+ år.

Beskrivelse

Hovedet er brunt fra isse til nakke med grønligt skær; blå fjer spredt over det bagerste af nakken som hos nogle fugle udgør et blåt bånd; lysegrønne kinder; brystet er lysebrunt med grå/hvide striber eller mat gult med brun spids på fjerene; halen er rødbrun med blå spids; øjnene er brune med hvid nøgen øjenring; næbbet er grå/brun. Rødbrun plet på maven – størrelse og farve afviger ved de forskellige underarter. 

Begge køn har samme farve. Ungfugle har kortere hale og mangler den rødbrune plet på maven, dog kan der være spredte rødbrune fjer.

Længde: ca. 26 cm
Vægt: ca. 60 – 80 g

Levested

Sydamerika; de forskellige underarter dækker et geografisk stort område som fra Brasilien over Bolivia til Argentina.

Holder til i tætte lavlands skove og skovområder med lysninger samt i fugtige mosbevokset skove i de østlige Andes bjerge op til 2900 m.

Reklame:

Underarter

Der findes seks underarter:

  • Pyrrhura molinae molinae (Massena & Souancé, 1854) :
    Nominatform – farver som beskrevet ovenfor.
    Lever i højlandet i et område fra det vestlige til det syd-centrale Bolivia.
  • Pyrrhura molinae australis (Todd, 1915)Argentina Grønkindet Conure :
    Ligner molinae men farverne er mere afdæmpet; den rødbrune plet på maven dækker et større område; mørkegult skær på midten af brystet; næbbet er mindre.
    Lever i et område fra det sydlige Bolivia til det nordvestlige Argentina.
  • Pyrrhura molinae flavoptera (Maijer, Herzog, Kessler, Friggens & Fjeldså, 1998) :
    Ligner molinae men har orangerød vingebue; lillevinge (alula) har blå og hvid/gule fjer.
    Lever i det vest-centrale Bolivia.
  • Pyrrhura molinae hypoxantha (Salvadori, 1899) – Gul-sidet Conure :
    Adskiller sig fra molinae ved at have gult bryst og sider samt rød mave.
    Lever i det østlige Bolivia samt sydvestlige Brasilien.
  • Pyrrhura molinae phoenicura (Schlegel, 1864) :
    Ligner molinae men halefjer har grøn base.
    Lever i det nordøstlige Bolivia og vestlige Brasilien.
  • Pyrrhura molinae restricta (Todd, 1947)Santa Cruz Grønkindet Conure :
    Adskiller sig fra molinae ved at have gråbrun bryst med hvide striber; grønne kinder med blåligt skær og tydelig blåt bånd på bagerste del af nakken; kraftig blåt skær på flanker og underhale dækfjer.
    Lever i lavlandet i det østlige Bolivia.

Føde

Vilde fugle lever af frø, frugt, bør, nødder og blomster.

Tamfugle fodres med pellets fx. ZuPreem kombineret med frugt som fx. æbler, pærer, banan, granatæble; grøntsager som gulerød, selleri, majs, grønne bønner, ærter og forskellige salatblade. Suppler med frømix af god kvalitet.

Opdræt

Volieren bør være mindst 2 meter lang. Fuglene elsker at bade så der bør være adgang til en lavbundet skål de kan bade i og skift vandet dagligt. De er meget aktive så giv dem fuglesikre gnavegrene og legetøj som gynger, klatregrene osv.

En vertikal kasse med målene ca. 30 x 30 x 45 cm anvendes til redekassen.

Der lægges 4-6 æg, som udruges i løbet af 22 – 24 dage; ungerne er flyvefærdige efter 7 uger.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Pyrrhura

Synonymer

  • Dansk: Grønkindet Conure, Molina Conure, Argentina Grønkindet Conure, Gul-sidet Conure, Purpurhalet Grønkindet Conure, Santa Cruz Grønkindet Conure
  • Engelsk: Green-cheeked Parakeet, Green-cheeked Conure, Yellow-sided Conure
  • Fransk: Conure de Molina, Perriche de Molina, Perruche de Molina
  • Tysk: Molinasittich
  • Portugisisk: Tiriba-de-cauda-vermelha, Cara-suja, Cara-suja-do-pantanal, Tiriba-de-cara-suja
  • Spansk: Cotorra de Molina, Chiripepé cabeza parda, Chiripepé de cabeza gris, Perico Amarillo, Perico Verde
  • Videnskabeligt: Pyrrhura molinae, Pyrrhura molinea

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Pyrrhura molinae. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22685820A130103512.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22685820A130103512.en
Accessed on 12 March 2022

Ungfugl: Grønkindet Conure – Pyrrhura molinae molinae

Reklame: