Lars Bodin's fugle leksikon
Velkommen til Lars Bodin’s fugle leksikon.
På disse sider kan du læse om forskellige papegøje og parakit arter. Første version af dette leksikon blev påbegyndt i 1999 som et forsøg på at gøre det nemmere for mig selv at finde ud af navnene på forskellige arter udfra de mange fotos jeg har taget igennem årene.
I 2017 blev samtlige sider opdateret med nyt layout og flere detaljer om de forskellige arter. I slutningen af året påbegyndte jeg en engelsk udgave, da jeg bemærkede at der var besøgende fra ikke kun Danmark men fra hele verden.
I 2021 er jeg påbegyndt 3. udgave af dette leksikon, med flere detaljer om de forskellige arter. Leksikonet indeholder pt. beskrivelse af 101 slægter og 153 arter. Leksikonet bliver løbende opdateret og udvidet med flere arter, fotos m.m. – målet er at dette leksikon på sigt indeholder fotos og beskrivelse af samtlige papegøje og parakit arter.
Leksikonet følger de officielle fuglenavne defineret af IOC World Bird List version 13.1 (2023). Se også denne side angående officielle artsnavne.
Alt indhold kan ses helt gratis online – du behøver hverken registrere dig eller betale for noget som helst! 🙂 Du kan kun tilgå materialet online – der findes ikke en bog eller PDF du kan købe, da indholdet i disse hurtigt vil blive forældet.
Inden du kopierer fotos bedes du venligst læse denne side angående Copyright & Creative Commons licenser, da nogle fotos er omfattet af copyright og må således IKKE kopieres uden tilladelse! Alle mine egne fotos må frit kopieres og bruges så længe at betingelserne i Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) licensen overholdes.
Hvis du finder fejl eller mangler er du meget velkommen til at kontakte mig på mail@lars-bodin.dk eller skrive en kommentar her på siderne.
Du er også meget velkommen til at kontakte mig hvis du ligger inde med fotos af en art, som jeg pt. ikke har fotos af – jeg sætter stor pris på sådanne bidrag fra læserne – På forhånd TAK! 🙂
Øverst på siden finder du en blå bjælke – hvis du klikker på overskriften “Papegøjer & Parakitter” øverst til venstre, kommer du tilbage til denne side. Hvis du klikker på en af de tre tekster INTRODUKTION / INFORMATION / LEKSIKON øverst til højre åbnes en “menu” hvor du kan vælge imellem følgende:
Hvis du søger oplysninger om en bestemt slægt eller art kan du enten bruge de forskellige index under Leksikon menuen eller knapperne nederst på siden. Nogle indeks indeholder små fotos – såkaldte “thumbnails” af arterne, hvilket kan gøre det nemmere at finde frem til den art du søger. Hvis du allerede kender navnet kan du bruge søge feltet øverst til højre.
Nederst på siderne vil du støde på “FREM” og “TILBAGE” knapper, som du kan bruge til at bladre i leksikonet som en online “bog”. På sider med slægts beskrivelser vil disse knapper bladre frem og tilbage imellem slægterne efter alfabetisk sortering; på sider med arts beskrivelser vil disse knapperne på tilsvarende vis bladre frem og tilbage imellem de forskellige arter. På sider med indeks vil knapperne bladre frem og tilbage imellem de forskellige indeks.
Hvis du har fulgt disse sider igennem længere tid, vil du måske bemærke at nogle arter har skiftet navn i den nye version i forhold til de oprindelige betegnelser. Det skyldes at der siden jeg i 1999 startede dette projekt er blevet forsket meget og nye videnskabelige metoder har medført at flere arter er blevet omklassificeret, f.eks. er flere slægter blevet opsplittet og nogle underarter er blevet ophøjet til en specifik art.
Bemærk: Hvis du tidligere har lavet links til sider i dette leksikon, kan du risikere at dine links ikke længere virker fordi arten du har linket til i mellemtiden har skiftet navn. I så fald brug søgefunktionen eller et af indeksene under LEKSIKON menuen øverst til højre til at søge efter den art, du er på udkig efter.
DOF’s navnegruppe har lagt et stort arbejde i at få fastlagt officielle danske navne og nogle af disse adskiller sig fra de betegnelser, der blev brugt i den første version af dette fugle leksikon. I indholdsregisteret med danske fuglenavne har jeg derfor bestræbt mig på at medtage såvel de officielle danske navne fra DOF såvel som øvrige generelt udbredte/benyttede uofficielle navne. Ved de enkelte artsbeskrivelser vil der desuden stå alle kendte synonymer for arten.