Lars Bodin's fugle leksikon
Brunhalet Gråpapegøje – Psittacus timneh (Fraser, 1844), eller Brunhalet Grå Jaco som den også kaldes, er ikke så udbredt som dens rødhalede “storebror” Gråpapegøje (også kaldet Grå Jako). De minder i udseende meget om hinanden men det er nemt at kende forskel:
Bemærk: Som enlig tamfugl knytter Jaco sig ofte til en enkelt person, og er afvisende overfor alle andre. Kræver megen beskæftigelse og opmærksomhed som tamfugl. Hvis de ikke får nok opmærksomhed kan det resultere i psykiske problemer som f.eks. fjerplukning! Hav det med i dine overvejelser hvis du påtænker at købe en “brugt fugl”!
Importerede fugle er ofte sarte og sky og det kræver derfor en god portion tålmodighed at gøre dem tamme. Det anbefales derfor at anskaffe sig en fugl hos en dansk opdrætter så du med selvsyn kan konstatere omgivelserne hvor den er født og opvokset og fuglen ikke skal stresses med en lang transport fra udlandet!
Overvej evt. en håndopmadet unge hvis du ikke selv har erfaring med at tæmme papegøjer og gerne hurtigt vil have en tam fugl.
Den er klassificeret som ‘Truet’ (Endangered) af IUCN Red List.
Grå fjerdragt og hale med rødbrune overhaledækfjer.
Fjerene på hoved og nakke er kantet med gråhvidt, hvorved der fremkommer et skællet mønster. Gumpen er lysegrå, svingfjerene mørkegrå.
Ungfuglene har mørkegrå iris hvorimod de ældre fugle har lysegul iris.
Hannen er som regel lidt større end hunnen, ellers er der ingen synlig køns forskel.
Størrelse: 32 – 40 cm
Vægt: 270 – 350 gram
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Der findes to underarter:
Tidligere blev Brunhalet Gråpapegøje kategoriseret som Psittacus erithacus timney, idet man antog den for en underart til Gråpapegøje. Nyere studier har imidlertid bevist, at den udgør sin egen art. Princeps underarten er tættere knyttet til Psittacus timney end Psittacus erithacus og er dermed også omklassificeret (var tidligere klassificeret Psittacus erithacus princeps).
Jeg anbefaler at ZuPreem pellets udgør ca. 75% af kosten – disse pellets indeholder alle de vigtige mineraler og vitaminer fuglene har brug for og har samtidigt et lavt fedtindhold! Suppler med grøntsager og frugt samt frømix af god kvalitet.
En varieret kost kan bestå af solsikke, majs, havre og hvede samt hirsekolbe. Hertil grøntsager, frugt, bær, nødder (undgå jordnødder købt i dyrebutik pga. risiko for Aspergillus svamp!).
Ærter i bælg kan anbefales da det både er sundt og et godt tidsfordriv når fuglene skal pille hul på bælgen for at få ærterne ud.
Jaco kigger sultent efter dåsen med pellets.
Som tamfugl skal de holdes i et bur på mindst 70×70 cm i grundareal og 1 meter i højden. Det anbefales endvidere at have en papegøjestander med klatrefaciliteter.
Flere fugle kan med held holdes i kraftigt bygget voliere og kan selv under disse omstændigheder blive tam og fortrolig.
Efter akklimatisering er fuglen ikke sart overfor lave temperaturer og kan tåle korte perioder med let frost.
Det kan være vanskeligt at finde sympatipar. Den almindelige Grå jaco er opdrættet med success flere gange men det er mere sjældent med Brunhalet Jaco.
Redekassen skal være stor – helst en udhulet træstamme med et bundlag af tørvestrøelse eller græstørv med jordsiden opad.
Der lægges 2-4 hvide æg. Rugetiden er ca. 30 dage. Ungerne bliver på reden i 10 uger – i denne periode skal fuglene have rigeligt med spiret frø, opblødt franskbrød samt bær og frugt til opmadning.
Billederne på denne side er alle med min skønne Jaco, som har været en del af familien siden 1999. Hun er meget dygtig til at tale og kan sige flere ord og korte sætninger. Da datteren var lille lærte fuglen f.eks. hurtigt at sige “Izabella -spis ordentligt!” Desværre kan hun også efterligne mobiltelefon og røgalarm, så jeg er flere gange gået forgæves… Hun fører ofte lange “samtaler” med hunden eller griner med når vi ser en sjov film.
Når Jaco ser jeg går i køkkenet for at lave mad, siger hun straks “Be om” eller “Jaco smage”. Hvis jeg ikke reagerer på det efter et par forsøg lyder det “åhhh – jeg elsker dig!” og så er man jo næsten nødt til at give op og give hende en god bid Blandt hendes livretter er banan og ærter i bælg – banan sluger hun i en fart, ærterne kan hun bruge lang tid på at hygge med. Hun er også glad for vindruer, hvor hun gnaver et lille hul og suger saften ud med tungen.
Hun er meget nysgerrig og elsker at undersøge skuffer og skabe, reoler m.m. så man skal passe lidt på med hvad hun laver – jeg har fået gnavet i et par bøger da jeg et kort øjeblik var uopmærksom!
BirdLife International 2021. Psittacus timneh. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T22736498A172286984.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T22736498A172286984.en
Accessed on 12 March 2022
Ungfugl – bemærk den mørke iris