Agapornis pullarius - Orangehovedet Dværgpapegøje

Orangehovedet Dværgpapegøje er udbredt i flere stater i det centrale og vestlige Afrika. De er ikke særlig almindelig i fangenskab.

Parrene knytter et stærkt bånd – de sover sammen og kan bruge meget lang tid på at pudse hinandens fjer. 

Udenfor yngletiden kan de ses i store flokke på op til 30 fugle, som flyver langt for at finde føde inden de om aftenen vender tilbage til deres sovested.

Beskrivelse

Lille men kraftigt bygget fugl med en kort hale. Kropsfarven er lysegrøn. Næbbet er koralrød, øjnene er brune.

Hannen har orangerød pande og kinder samt blålig skær på nederste del af ryggen, sort undervinge.Halen er gul-grøn på oversiden med røde og sorte bånd på undersiden.

Hunnen har  orange pande og kinder. Næbbet er blegere end hannens.

Størrelse: ca. 15 cm
Vægt: ca. 43 gram

Levested

Orangehovedet Dværgpapegøje lever i Afrika; dens habitat dækker et geografisk stort område: Angola, Benin, Burundi, Cameroon, Central African Republic, Chad, Congo, Côte d’Ivoire, DR Congo, Equatorial Guinea, Ethiopia, Gabon, Ghana, Guinea, Kenya, Mali, Niger, Nigeria, Rwanda, Sao Tome og Principe, Sierra Leone, South Sudan, Togo, Uganda, United Republic of Tanzania.

Underarter

Orangehovedet Dværgpapegøje har to underarter, som lever/yngler i følgende områder:

  • Agapornis pullarius pullarius (Linnaeus, 1758) : Lever i et område fra Guinea og Sierra Leone til Sudan, DR Congo og Angola.
  • Agapornis pullarius ugandae (Neumann, 1908) : Lever i et område fra det vestlige Ethiopien til østlige DR Congo og nordvestlige Tanzania.

Føde

Vilde fugle lever af græs frø, frugt, visse kultiverede afgrøder samt insekt larver.

Tamfugle bør have en diæt baseret på pellets suppleret med et mix af små frø som hirse, kanariefrø, havre og hamp. Hertil frugt og grønt.

Opdræt

Hvor de fleste papegøjer bygger rede i et hult træ, så foretrækker Orangehovedet Dværgpapegøje at grave en rede i et termitbo. Hunnen graver en tunnel i termitboet, som er op til 30 cm dyb. Hun transporterer derefter redemateriale ved at stikke græs og blade ind imellem sine fjer.

Da de foretrækker at bygge rede på denne måde, er det vanskeligt at holde dem i opdræt. Som alternativ til et termitbo kan man forsøge sig med at lade dem grave en rede i et stykke kork. 

Der lægges fem æg, som udruges på ca. 24 dage. Ungerne forlader reden syv uger senere.

Fotokreditering

Foto af Orangehovedet Dværgpapegøje er Copyright © Diego Recanati – Instagram profile: @flayagain

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittaculidae
  • Slægt: Agapornis

Synonymer

  • Dansk: Orangehovedet Dværgpapegøje
  • Engelsk: Red-headed Lovebird, Red-faced Lovebird
  • Fransk: Inséparable à face rouge, Inséparable à tête rouge, Inséparable pullaria
  • Tysk: Orangeköpfchen, Unzertrennlicher
  • Portugisisk: Inseparavel de cabeca vermelha, Inseparavel-de-cabeca-vermelha
  • Spansk: Inseparable Carirrojo, Inseparable de Cabeza Roja
  • Videnskabeligt: Agapornis pullarius

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Agapornis pullarius. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685330A93068275.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685330A93068275.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame: