Cacatua alba – Hvidtoppet Kakadu

Cacatua alba - Hvidtoppet Kakadu. Copyright© Lars Bodin

Beskrivelse

Unge håndopmadede fugle kan blive meget tamme, men de kræver meget opmærksom - hvis de holdes alene som tamfugl uden en mage, vil de ofte knytte sig stærkt til deres ejer, og opfatte vedkommende som deres mage. De skal have meget opmærksomhed og stimulans, ellers kan de blive mentalt forstyrret og bla. plukke sig.

Folk med fugle-fobi vil sikkert mene at deres store næb ser faretruende ud, men de er meget forsigtige og en god og kærlig tamfugl. Til gengæld kan de nemt bide tremmerne over i deres bur, hvis de er lavet af for tynd kvalitet! Selv ældre fugle fanget i naturen kan gøres tamme. De kan også lære at tale. De er meget udadvendte og kontaktsøgende og kan godt lide at sidde og putte sig og blive nusset.

Fuglene kan være meget støjende og holdes derfor bedst i en voliere med langt til naboer. Ikke egnet som tamfugl, hvis man bor i lejlighed...

Fuglene er hårdføre og kan holdes ude hele året blot der er adgang til et lunt opholdsrum. De skal have en rummelig og meget solid voliere pga. deres kraftige næb; almindelig volieretråd bides let over med det kraftige næb.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Kakaduer kan være meget støjende, når de er ophidset og Hvidtoppet Kakadue er bestemt ikke nogen undtagelse! Fuglen i videoen herover brød sig vist ikke om de mange turister, der trængte ind på dens territorium.

Udseende

Hele kroppen er ren hvid med svag gult under vinger og hale. Toppen er også hvid. Den er mere bred end hos f.eks. Gultoppet Kakadue - når toppen og hovedfjerene rejses samtidigt, får fuglene et pudsigt og meget stort hoved. Bart område med hvid hud omkring øjet (den såkaldte "øjenring"). Mørk grå næb og kløer. Brystet er stort og rundt - ikke så slank som andre kakaduer.

Hannens øjenfarve er sort - hunnens mørk rødbrun. Hannen har typisk et bredere hoved og kraftigere næb end hunnen.

Ungfuglene ligner de voksne, men iris er mere grå og næbbet er mere hvidligt.

Størrelse: 40 - 46 cm.
Vægten kan variere fra ca 400 for en lille hun til ca. 800 gram for en stor han.

I fangenskab kan de blive over 40 år i fangenskab - i naturen typisk 30 år i naturen, nogle kilder hævder dog at de kan blive endnu ældre.

Cacatua alba - Hvidtoppet Kakadu. Copyright© Lars Bodin

Levested

Nordlige øer - Bacan, Halmahera, Ternate, Tidore, samt tilstødende øer - i Maluku øgrupperne  i Indonesien, hvor de holder til i tropiske lavlands regnskove.

Føde

I naturen spiser de bær, frugt, nødder, frø, rødder, insekter og små firben. De spiser også majs og kan som sådan være et skadedyr for landbruget.

I volieren gives en god papegøjeblanding (med frø, nødder og tørret frugt) suppleret med frisk frugt og grønt. Melorme kan gives som protein tilskud.

Opdræt

Sørg for at de har friske grene at gnave i så de holdes beskæftiget, ellers kan de hurtigt gnave volieren eller buret i stykker med deres kraftige næb!

Ofte succesfuld opdræt - selv blandt fugle som har været holdt som tamfugle igennem flere år.

Kræver en solid redekasse - det anbefales at der er rigeligt med stumper af blødt træ i redekassen så de gnaver i dette i stedet for i selve redekassen. Fuglene skal forstyrres mindst muligt, når de yngler, da de ellers kan forsømme ungerne eller i værste fald angribe dem.

Der lægges typisk 2 æg - af og til 3 æg. Ofte vil forældrene kun tage sig af den første, sunde unge og ignorere den/de andre. Rugetiden varer ca. 28 dage. Ungerne er flyvefærdige efter ca. 3 måneder men er stadig afhængige af forældrene 2-3 uger. Fuglene er kønsmodne efter 6 år.

Taksonomi

Orden: Psittaciformes
Familie: Cacatuidae
Slægt: Cacatua

Synonymer

  • Dansk: Hvidtoppet Kakadu
  • Engelsk: White Cockatoo, Umbrella Cockatoo, White-crested Cockatoo, Great White Cockatoo
  • Fransk: Cacatoès blanc, Grand Cacatoès blanc
  • Tysk: Weißhaubenkakadu
  • Portugisisk: Catatua-branca
  • Spansk: Cacatúa Alba, Cacatúa Blanca
Cacatua alba - Hvidtoppet Kakadu. Copyright© Lars Bodin
Cacatua alba - Hvidtoppet Kakadu. Copyright© Lars Bodin
Cacatua alba - Hvidtoppet Kakadu. Copyright© Lars Bodin

Hvis en fremmed fugl kommer for tæt på deres territorium, bliver toppen og resten af kropsfjerene rejst, hvorved den synes dobbelt så stor og faretruende.