Lars Bodin's fugle leksikon
Foto herover til venstre: Lille Gultoppet Kakadu (Cacatua sulphurea)
– til højre: Eleonora Gultoppet Kakadu (Cacatua galerita eleonora)
Lille Gultoppet Kakadu – Cacatua sulphurea (Gmelin, JF, 1788) – er nok den mest almindelige kakadue blandt fugleopdrættere. Der findes flere underarter hvor bla. farven på toppen varierer fra nominat formen.
Som tamfugle kræver kakaduer meget omhyggelig pleje og megen beskæftigelse og opmærksomhed ellers risikerer man at de begynder at plukke deres fjer eller skriger højlydt for at tiltrække opmærksomhed. Det kan anbefales at anskaffe sig en ungfugl – gerne håndopmadet – hvis man ønsker sig en virkelig tam og fortrolig fugl.
Kakaduer elsker at gnave, og deres bur/voliere skal derfor være kraftigt bygget. Det anbefales at benytte et bur med jernrammer. Fuglens behov for at gnave kan tilfredsstilles ved at give den rigeligt med træ inde i buret.
Bemærk at sygdommen PBFD er meget udbredt ved kakaduer – vær derfor opmærksom ikke at købe fugle fra en gruppe, hvor en eller flere fugle viser tegn på denne sygdom, da den er meget smitsom! Symptomerne på PBFD er fjertag, forkrøblede fjer og abnorm næb.
Gennemsnitlig levetid: ca. 40 år.
Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark).
Lille Gultoppet Kakadu er opført på CITES Appendix I og EU Annex A og kræver derfor en særlig tilladelse ved køb og salg! Den er klassificeret som ‘Kritisk Truet’ (Critically Endangered) af IUCN Red List
Kakaduernes mest karakteristiske kendetegn er fjertoppen på hovedet. Den ligger normalt ned langs hovedet, men rejses afhænig af fuglens humør. Den gule top kan variere fra lys gul (Cacatua sulphurea parvula) til mere orangegul (Cacatua sulphurea citrinocristata).
Kindpletten kan være mere eller mere udtalt og er typisk samme farve som toppen, dog findes der også en variant med mere orange kindplet. Underside af hale og vinger er gule.
Fuldt udvoksede fugle kan skelnes på irisfarven, der oftest er næsten sort ved hannerne men rødbrun ved hunnerne.
Længde: ca. 32-36 cm – der er dog også mindre underarter.
Vægt: ca. 308 – 380 g
Lille Gultoppet Kakadu lever på Sulawesi og Lesser Sundas Islands men er også blevet introduceret andre steder f.eks. i Hong-Kong, hvor de often kan ses i parker og skove.
Den lever både i skovområder og kultiverede områder.
Den var tidligere almindeligt forekommende i Nusa Tenggara (fra Bali til Timor), på Sulawesi og tilstødende øer, samt Masalembu Islands i Java havet. Den er nu desværre uddød på flere øer og er tæt på at uddø på de fleste andre øer! Den største population af vilde fugle findes på Sumba men også denne population er drastisk mindsket. Det er estimeret at der er mindre end 3.000 individer tilbage i naturen!
Der findes seks underarter:
Vilde fugle spiser en varieret kost med frø, frugt, bær, blomster, knopper og nødder.
De spiser også afgrøder som majs og kan i store flokke anrette stor skade på markerne, og opfattes derfor visse steder som skadedyr.
Kakaduer kan have tendens til fedme – sørg derfor for at give en god kost baseret på pellets af god kvalitet (f.eks. ZuPreem), frugt, grønt sager og nødder og kun en smule frø; giv gerne spiret frø som tilskud da de er sunde og ikke indeholder så meget fedt som de “rå” frø.
Lille Gultoppet Kakadu bygger rede i hule træer.
Opdræt er relativt let men det er meget vigtigt at finde et par, som har sympati for hinanden, da de ellers kan jage hinanden med voldsomme kampe og bidsår til følge. Hannerne kan også angribe ungerne, efter de har forladt redekassen. Hold derfor godt øje med fuglene og tag straks ungerne ud af volieren, hvis der er tegn på aggressivitet.
Der lægges som regel to hvide æg, som udruges af begge forældre i ca. 28 dage. Ungerne forlader reden ca. 10-12 uger efter udklækning.
BirdLife International 2021. Cacatua sulphurea. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T200296187A178119524.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T200296187A178119524.en
Accessed on 12 March 2022
Cacatua sulphurea parvula