Lars Bodin's fugle leksikon
Foto: Benjamint444 – Licens: GNU Free Documentation License
Bjerglori – Trichoglossus haematodus (Linnaeus, 1771) – er en farvestrålende papegøje, der er udbredt på flere øer i Indonesien og Øst-Asien.
De er meget populære som tamfugle pga. deres smukke farver, men vær opmærksom på at lorier sviner mere end andre papegøjer arter pga. deres flydende kost, så regelmæssig rengøring er påkrævet og overvej placering af indendørs bur. Man kan f.eks. placere et stort stykke plastik bag buret for ikke at få væggen svinet til.
Ligesom de øvrige lorier har Bjerglori en speciel børste-formet tunge med små hår der anvendes til at samle nektar og pollen fra blomster.
Regnbuelori er monogame og knytter et tæt og livslangt bånd til deres mage.
Levetid: 15-25 år
Bjerglori er opført på CITES Appendix II og EU Annex B.
Den er klassificeret som ‘Ikke Truet’ (Least Concern) af IUCN Red List.
Hovedet er sort med blå og lyseblå striber. Øverst på nakken er et bredt gult bånd; nedre del af nakken er grøn. Ryggen og oversiden af vinger er lysegrønne. Undersiden af vinger har et bredt gult bånd og orange undervinge dækfjer. Brystet er rødt med sorte striber. Maven er mørkegrøn. Lår og rumpe er gul med grønne pletter. Halen er grøn. Næb og øjne er mørk orange-rød.
Begge køn har samme udseende. Ungfugle har et mørkt næb og brune øjne.
Størrelse: ca. 26 cm
Vægt: 100-157 g
Bjerglori – Trichoglossus haematodus – har tidligere inkluderet en lang række underarter bla. Regnbuelori – Trichoglossus haematodus moluccanus
Nyere forskning har dog resulteret i at flere af disse underarter er blevet udskilt som selvstændige arter. Således er Regnbuelori idag klassificeret som Trichoglossus moluccanus.
Når man læser ældre litteratur kan man derfor nemt blive forvirret, idet fotoet tydeligvis forestiller en Regnbuelori, men teksten kalder den Bjerglori.
De to arter minder om hinanden og kan på afstand nemt forveksles, men der er synlige forskelle på de to arter:
Bjerglori findes oprindeligt i Indonesien, Ny Kaledonien, Papua Ny Guinea, Solomon Islands og Vanuatu men er efterfølgende også introduceret til Hong Kong og Singapore.
Der findes otte underarter:
Følgende underarter af Trichoglossus haematodus er blevet omklassificeret:
Vilde fugle lever af blomstrende træer og buske; de anvender deres særlige børste-formede tunge til at samle pollen og nektar fra blomsterne. De spiser desuden frugt, frø og insekter.
Tamfugle skal have en diet, hvor mindst 40% er baseret på nektar, som kan være hjemmelavet eller købt som færdig produkt. Giv desuden rigeligt med frugt og grønt; suppler med hirsekolbe og spiret frø.
Redekassen bør være ca. 50 x 35 cm
Der lægges typisk 2-3 æg, som udruges af hunnen i løbet af ca. 23-25 dage. Ungerne er flyvefærdige efter ca. 8-9 uger.
BirdLife International 2018. Trichoglossus haematodus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22725310A132177469.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22725310A132177469.en
Accessed on 12 March 2022
Foto: David Marquina Reyes
License: Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0
Foto: OZinOH
License: Creative Commons CC BY-NC 2.0
Foto: Cacophony
License: Creative Commons CC BY-SA 3.0