Trichoglossus - Lori

Slægten Trichoglossus (Stephens, 1826) inkluderer 13 Lori arter, som lever i Australien , Ny Guinea, Filipinerne Små Sundasøer, Sulu øerne, Sulawesi, Moluccas og Papuan øerne. De er kendetegnet ved et orange/rødt næb og deres særlige børstelignende. Nogle arter er primært grønne mens andre er meget farvestrålende.

De er meget smukke og farverige og er også meget legesyge; de er derfor meget populær som tamfugl samt blandt opdrættere.

Lorier har en meget speciel tunge med mange små har på spidsen, som de bruger til at samle pollen og nektar fra blomster. Det videnskabelige navn Trichoglossus er inspireret af det gamle græske “tricho” og “glõssa” som betyder “hår-tunge”. Pga. deres flydende diet kan Lorier svine en del i og omkring buret, hvilket man skal overveje nøje hvis man planlægger at holde dem indendørs i et bur!

Der har været en del forvirring angående klassificeringen – særligt for BjergloriTrichoglossus haematodus – som man tidligere mente inkluderede flere underarter, men nyere studier har udskilt flere underarter til og ophøjet dem til selvstændige arter, hvilket f.eks. er tilfældet med RegnbueloriTrichoglossus moluccanus – som mange stadig fejlagtigt betegner som Bjerglori.

Nogle kilder inkluderer også en række andre arter fra den nærtbeslægtede Psitteuteles i Trichoglossus slægten hvilket yderligere bidrager til forvirring ang. korrekt navngivning. I dette leksikon baserer jeg navngivning på de officielle engelske og latinske navne fra IOC samt danske navne fra DOF

Slægten Trichoglossus includerede tidligere også følgende arter, men de blev flyttet til Saudareos med IOC 11.2 opdateringen i 2021:

  • Gulgrøn Lori (Trichoglossus flavoviridis)
  • Apolori (Trichoglossus johnstoniae)
  • Pragtlori (Trichoglossus ornatus)

Arter

Reklame:

Trichoglossus capistratus
Marigoldlori

Trichoglossus chlorolepidotus
Skælbrystet Lori

Trichoglossus euteles
Gulhovedet Lori

Trichoglossus forsteni
Rødbrystet Lori

Trichoglossus rosenbergii
Biaklori

Trichoglossus rubiginosus
Vinrød Lori

Trichoglossus rubritorquis
Rødnakket Lori

Trichoglossus weberi
Floreslori

Fotokreditering

Relaterede Arter


Reklame: