Coracopsis vasa – Vasapapegøje

Beskrivelse

Vasa papegøje er en sort papegøje, der lever på Madagascar og Comoro øerne.

Lad dig ikke narre af den "kedelige" fjerdragt- Vasa papegøje er en meget spændende og atypisk papegøje, da den 1) lever i et polygamt forhold, 2) har et meget atypisk parrings system og 3) er kendt for at bruge redskaber.

I Lincolnshire Wildlife Park har man således observeret Vasa papegøjer holde sten i næbbet, som de bruger til at slibe calcium rig støv fra muslingeskaller.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Der findes tre underarter:

  • Coracopsis vasa vasa
  • Coracopsis vasa comorensis
  • Coracopsis vasa drouhardi

Udseende

Kropsfarven er sort eller mørk grå/brun. Nøgen hvid/lyserød øjenring. Øjet er mørkebrun. Næbbet er lyserød/hornfarvet. Halen er sort/brun.

  • Coracopsis vasa vasa - mere grålig på oversiden.  Halen er grå på undersiden og med grå underhale dækfjer.
  • Coracopsis vasa comorensis - er blegere end nominatformen og med brunlig skær på undersiden. Blågrå farve på vingerne. Underhale dækfjer er gråbrune med mørkere striber på skaftet. Mindre end nominat formen.
  • Coracopsis vasa drouhardi - blegere end nominatformen. mere blågrå på oversiden. gråhvid underhale dækfjer og underside af halen. Mindre end nominat formen.

Hunnen ligner hannen men er fysisk større og smider fjerene på hovedet i yngletiden og har derfor nøgen orangegul isse i denne periode.

Størrelse: ca. 50 cm. Hunnen er noget større end hannen.
Vægt: ca. 480 gram

Føde

Føden består i naturen af bær, frugt, nødder og frø. De spiser også majs, hirse og ris fra opdyrkede marker.

De holder til i store larmende flokke. Imens flokken spiser holder en af fuglene udkig efter farer.

Fuglene er nataktive såfremt der er tilstrækkeligt lys fra månen.
Levested

Vasa papegøjen holder mest til i de tørre løvfældende skove på Madagascar - dens nære slægtning Lille Vasapapegøje foretrækker mere fugtige skove.

  • Coracopsis vasa vasa - Lever i skove og savanne på det østlige Madagascar
  • Coracopsis vasa comorensis - Lever på Comoro Islands (Grand Comoro, Mohéli og Anjouan)
  • Coracopsis vasa drouhardi - Lever på det vestlige og sydlige Madagascar

Opdræt

Under yngletiden smider hunnen fjerene på hovedet og bruger den nøgne orangegule hud kombineret med komplekse sange til at tiltrække hannens opmærksomhed. Hvor mange andre papegøje arter er monogame og knytter et stærkt bånd med deres livspartner, så lever Vasa papegøjen i en polygam gruppe, hvor hunnen typisk har 3-8 partnere.

Selve parringen er også atypisk idet hannen har udviklet en fallos og parringen kan variere fra helt kort parring på ca. 1-3 sekunder og helt op til ca. 90 minutter, hvor hannen ikke kan trække sig ud så længe penis er opsvulmet inde i hunnen.

Hunnen bevogter reden og forsvarer territoriet imod andre hunner. Når hun ikke ruger sidder hun på en gren i nærheden af reden og kalder på hannerne, som gylper føde op til hende.

Bør holdes i en stor voliere med en flyvelængde på mindst 7 meter.

Redekassen bør være en høj kasse på ca. 41 x 41 x 122 cm

Der lægges 3-4 æg som udruges på 17 dage. Ungerne er flyvefærdige ca. 7 uger senere.

Engelsk navn:

  • Greater Vasa parrot

I visse kilder betegnet Mascarinus vasa.

Bemærk den nøgne isse på denne hun. I yngletiden smider hun fjerene på hovedet for at tiltrække hannens opmærksomhed med den orangegule nøgne hud.

Jeg har observeret flere Vasa papegøjer ligge på pinden på denne måde. Første gang tænkte jeg det var en syg fugl men efter at have set flere ligge på denne måde er jeg kommet i tvivl om de alle har været syge eller om Vasa papegøjer "ligger" på pinden når de slapper af?